Styrk relationerne til dine medarbejdere
Når du træder ind i lederrollen, følger der en række nye opgaver og ansvarsområder med. Hvor du før formentlig har brugt størstedelen af din tid på faglige opgaver, skal du nu til at bruge mere tid på selve ledelsesopgave.
Du skal derfor til at prioritere på en ny måde, som godt kan være udfordrende – især hvis du er blevet chef, fordi du var en dygtig specialist inden for dit felt, og derfor brugte det meste af din tid på at løse opgaver i den daglige drift. Hvis du samtidig går fra kollega til leder i samme afdeling, er det vigtigt, at du er bevidst om, at du nu skal til at fokusere anderledes i din prioritering fremadrettet.
I første omgang bør du derfor prioritere at tage dig tid til at lære dine nye kollegaer og være nysgerrig på, hvem der kan hvad. Det gælder også, selvom du måske allerede har arbejdet sammen med dem i flere år. Vis, at du er interesseret i deres opgaver og dem, og giv dem lov til selv at fortælle, hvad de arbejder med – og ikke mindst hvad de brænder for. Lær deres styrker og svagheder at kende, så du kan støtte dine medarbejdere i alle situationer.
Du skal også huske, at du nu er leder, og at dine tidligere eller nye kollegaer altid vil se dig i det lys. Dine ord tæller med en anden vægt, og du skal overveje dine ord på en ny måde. Hvor det måske før var din faglighed, der gjorde dig stærk, skal du lede andre mennesker og hjælpe dem til at trives og yde deres bedste.
Så selvom du som ny leder har travlt og arbejder på at skabe et nyt netværk, så vil en åben dør til dit kontor signalere, at dine medarbejdere kan komme til dig, og at du er en tilgængelig leder. Lad være med at fylde din dag ud med møder, men sørg for at der er tid til at vise dine medarbejdere, at du er til stede, hvis de har brug for dig.
Brug også tid på at blive komfortabel i at give feedback og følg op på dine medarbejderes aktiviteter - men uden at overtage dem. Du kan med fordel indtage en coachende rolle, hvor du ved hjælp af spørgsmål lærer at lede gennem andres forcer. Det er også en måde at lære dine medarbejderes styrker og svagheder at kende, og skaber dermed grundlaget for, at du bedst muligt kan støtte dem i hvilken som helst situation. Samtidig kan du skabe et rum, hvor medarbejderne føler, det er naturligt at kunne ytre sig og ikke føler sig presset til at skulle afgive forklaring. Dette vil også hjælpe dig i en konflikthåndterende situation, hvis dine medarbejdere ikke performer eller udviser atypisk adfærd.
Lær at coache og motivere dine medarbejdere
Fokus på strategi og ledelse
Du skal også pleje relationerne til din chef og den øverste ledelse generelt. Det er vigtigt, at du holder dig orienteret om, hvad der er på deres dagsorden, så du hele tiden kan sørge for at prioritere din egen og dit teams opgaver i forhold til, hvad der skaber mest værdi for virksomheden. Insister på, at dine løbende møder med din chef også bliver brugt på at tale om strategi og de langsigtede planer, og hvordan din afdeling kan spille ind her.
Som leder kommer du ofte til at bruge det meste af din tid på dag til dag-opgaver og på at styre efter de konkrete, målbare resultater. Og selvom det er vigtigt, du når dine mål, skal du også prioritere at komme op i helikopterperspektivet en gang imellem og kan spille med på den lange bane. På den måde sikrer du bedst både dine egne og dit teams interesser.
Lær at omsætte en strategi til konkrete mål og handlinger
Find en sparringspartner
Den første tid som leder kan for mange også være en sårbar tid, hvor det kan være svært at tale om alting med din chef eller andre tætte kollegaer. Derfor kan også være en god ide at finde en mentor enten i eller uden for virksomheden, som kan hjælpe dig i den første tid, og som du kan vende dine udfordringer og sparre med. Det kan være gavnligt at have en, der kan se din situation udefra, men som samtidig kender til de udfordringer og problematikker, du står over for som ny leder.
Få sparring til dine ledelsesmæssige udfordringer i hverdagen med LederSparringPLUS
Selvindsigt og mental skarphed
Både som ny og erfaren leder kniber det ofte med at tage sig tid til at reflektere over lederrollen, men særligt som ny leder er det vigtigt, at du tager dig tid til det. Brug noget tid på at tænkte over, hvilken type leder du ønsker at være, og hvordan du kan efterleve det? Det er nu, du kan få skabt nogle af de gode vaner, som du kan tage med dig gennem hele din lederkarriere. Og samtidig er det lettere for dig at prioritere, hvis du ved, hvad der er vigtigt for dig.
Der er mange metoder til at lære dine egne styrker og svagheder at kende, og det er vigtigt, at du som leder udvikler dig og arbejder aktivt på at identificere områder, som du kan forbedre. Det, at du bruger tid på selvindsigt og på at søge feedback og ny viden, vil også afspejle sig i at dine medarbejdere, da de vil føle sig trygge i din ledelse, fordi de kan mærke, at du hviler i dig selv og dine beslutninger.
Et godt råd er derfor at huske at sætte tid af til dig selv. Som leder får du hurtigt kalenderen fyldt op, og særligt for mange nye ledere er det nemt at sige ja til (alt for) mange arbejdsopgaver for at vise sit værd, men også fordi det er sjovt, og du gerne vil gøre en forskel. Men det er også vigtigt, at du tager dig tid til de ting, der ikke handler om arbejde, men som giver dig energi, hvad enten det er at løbe en tur, træne ungernes fodboldhold eller ses med vennerne til en fyraftensøl. Så prioriter benhårdt, så du får tid til det, der er vigtigt for dig.
Lær at kende dine styrker og svagheder
Vær dig selv
Sidst men ikke mindst, husk at være dig selv. Du har kun fået en ny jobtitel, ikke en ny personlighed. For at skabe et sundt arbejdsmiljø med gensidig tillid og udvikling, er det vigtigt, at du er en autentisk leder. Tillid bygges over tid og gennem gensidig åben og ærlig kommunikation. En lederstilling er ikke ens betydende med, at du ikke kan være den samme person, som da du ikke var leder, selvom andre ser dig i et nyt lys.
Så tillykke med lederjobbet – du skal nok klare det.